Oferowane przez nas linia do formowania chleba, składają się wyłącznie ze sprawdzonych urządzeń, których celem jest automatyzacja procesów produkcyjnych w małych i dużych piekarniach. Dzięki usprawnieniu procesu produkcyjnego, w szybki i efektywny sposób obniżane są koszty pracy, a tym samym zwiększona zostaje moc przerobowa. Instalacja niezawodnej linii do chleba sprzyja powtarzalności procesów produkcyjnych oraz zgodnych jakościowo produktów końcowych.
Proponowana przez nas konfiguracja składa się przede wszystkim z:
Uniwersalne wywrotnice do dzież (kotłów) piekarniczych na wózkach jezdnych
Oferowane przez nas wywrotnice są przeznaczone do podnoszenia i wywracania dzież z ciastem bezpośrednio do leja dzielarki. Istnieje możliwość rozbudowania urządzenia o dodatkowy, zautomatyzowany moduł wygarniający ciasto z dzieży.
Wywrotnice są produkowane w wersjach odpowiednich do różnych pojemności dzież, z wywrotem na prawą lub lewą stronę (do ustalenia z Klientem). Składają się one z podstawy, najazdu oraz słupa, na którego szczycie umieszczono motoreduktor napędzający koło łańcuchowe. Dzieża podnoszona jest na belce podciąganej łańcuchem umieszczonym wewnątrz słupa konstrukcyjnego. Do słupa przymocowane jest ramię obrotu odpowiednio przechylające belkę w momencie podnoszenia jej w górę.
Wywrotnice są wykonane ze stali konstrukcyjnej lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej. Moduł wygarniacza składa się z korpusu przykręconego do belki poziomej wywrotnicy. Do korpusu przymocowany jest obrotowy zestaw listew zgarniających ciasto ze ścian dzieży. Po osiągnięciu przez kocioł odpowiedniej wysokości i wypłynięciu ciasta do leja dzielarki następuje samoczynne włączenie napędu dzieży wraz z systemem wygarniaczy. Po określonym czasie moduł powraca do pozycji wyjściowej a dzieża z wózkiem opuszczana jest do poziomu podstawy.
Standardowe dane techniczne tego urządzenia ulegają zmianie, stosownie do konkretnych potrzeb konstrukcyjnych. Wymagane zasilanie to 400V. Wszystkie nasze urządzenia są produkowane zgodnie z obowiązującymi normami CE.
Model | Udźwig [kg] | Wysokość podnoszenia [cm] | Całkowita moc [kW] | Czas podnoszenia [s] | Wymiary
dł.x szer.x wys. | Waga [kg] |
Uniwersalna | 700 | do 1900 | 25 | 1,6 | 100x100x320 | 550 kg |
Ciasto w tej maszynie jest prawidłowo dzielone poprzez nowo zaprojektowany bęben i tłok wlotowy, nie wpływając na strukturę ciasta. Przetwarza najbardziej wrażliwy rodzaj ciasta, taki, który do tej pory mógł być dzielony tylko ręczne. Zbiornik na ciasto i pokrywy zewnętrzne wykonane są ze stali nierdzewnej. Ustawienie ciężaru kęsów można ustawić ręcznie. Maszyna dzieli ciasto automatycznie na minimum 20 i maksymalnie 40 sztuk na minutę, a w systemie dzielenia ręcznego od 29 do 31 sztuk i zużywa znacznie mniej oleju w porównaniu z innymi tego typu maszynami.
Stożkowa maszyna do zaokrąglania jest przeznaczony do stosowania dla prawie wszystkich rodzajów ciasta. Kęsy są idealnie zaokrąglone i bardzo precyzyjnie transportowane po wprowadzeniu ich do specjalnie zaprojektowanych kanałów stożkowych. Minimalizuje to naprężenie ciasta i ustala jednakowy kształt.
Model | Długość toru [m] | Zakres wagowy kęsa [g] | Wydajność [szt./h] | Wymiary
dł.x szer.x wys.[cm] | Waga [kg] |
FCR 3000 M | 3,5 | 200-1200 | 2400-3200 | 105x95x145 | 195 kg |
Przemysłowa maszyna do formowania ciasta poprzez jego wydłużanie została wyprodukowana z myślą o firmach o dużej i ciągłej produkcji. Dostępne opcje to płyta z podwójnym naciskiem, prowadnica ciasta na opasce, prowadnica ciasta na wejściu do maszyny, system do opylania mąką, frezarka do potrójnego kształtu na desce dociskowej, system przesuwania ciasta na wyjściu. Niezależnie od płyty z podwójnym ciśnieniem, ciasto nie spotyka się w żadnym punkcie.
Model | Moc [kW] | Maksymalna długość ciasta [mm] | Wymiary
dł.x szer.x wys.[cm] | Wydajność [szt./h] | Waga [kg] |
FLM 3000 M | 0,55 | 420 | 699x1650x1365 | 1200-2400 | 235 |