MASZ Malinowski Gliwice
Tel. +48 (32) 234-24-47

LINIE PIEKARNICZE DO FORMOWANIA

Oferowane przez nas linia do formowania chleba, składają się wyłącznie ze sprawdzonych urządzeń, których celem jest automatyzacja procesów produkcyjnych w małych i dużych piekarniach. Dzięki usprawnieniu procesu produkcyjnego, w szybki i efektywny sposób obniżane są koszty pracy, a tym samym zwiększona zostaje moc przerobowa. Instalacja niezawodnej linii do chleba sprzyja powtarzalności procesów produkcyjnych oraz zgodnych jakościowo produktów końcowych.
Proponowana przez nas konfiguracja składa się przede wszystkim z:

  • Wywrotnicy - maszyny służącej do przenoszenia ciasta z dzieży do leja dzielarki, leja zasypowego lub na stół piekarniczy
  • Wagodzielarki - maszyny służącej do mechanicznego dzielenia ciasta
  • Zaokrąglarki - maszyny służącej do mechanicznego zaokrąglania kęsów ciasta chlebowego
  • Wydłużarki - maszyny służącej do wydłużania zaokrąglonych kęsów ciast, nadając mu ostateczny kształt
  • I. WYWROTNICE


    Uniwersalne wywrotnice do dzież (kotłów) piekarniczych na wózkach jezdnych
    Oferowane przez nas wywrotnice są przeznaczone do podnoszenia i wywracania dzież z ciastem bezpośrednio do leja dzielarki. Istnieje możliwość rozbudowania urządzenia o dodatkowy, zautomatyzowany moduł wygarniający ciasto z dzieży.
    Wywrotnice są produkowane w wersjach odpowiednich do różnych pojemności dzież, z wywrotem na prawą lub lewą stronę (do ustalenia z Klientem). Składają się one z podstawy, najazdu oraz słupa, na którego szczycie umieszczono motoreduktor napędzający koło łańcuchowe. Dzieża podnoszona jest na belce podciąganej łańcuchem umieszczonym wewnątrz słupa konstrukcyjnego. Do słupa przymocowane jest ramię obrotu odpowiednio przechylające belkę w momencie podnoszenia jej w górę.
    Wywrotnice są wykonane ze stali konstrukcyjnej lub opcjonalnie ze stali nierdzewnej. Moduł wygarniacza składa się z korpusu przykręconego do belki poziomej wywrotnicy. Do korpusu przymocowany jest obrotowy zestaw listew zgarniających ciasto ze ścian dzieży. Po osiągnięciu przez kocioł odpowiedniej wysokości i wypłynięciu ciasta do leja dzielarki następuje samoczynne włączenie napędu dzieży wraz z systemem wygarniaczy. Po określonym czasie moduł powraca do pozycji wyjściowej a dzieża z wózkiem opuszczana jest do poziomu podstawy.
    Standardowe dane techniczne tego urządzenia ulegają zmianie, stosownie do konkretnych potrzeb konstrukcyjnych. Wymagane zasilanie to 400V. Wszystkie nasze urządzenia są produkowane zgodnie z obowiązującymi normami CE.

    Zamów wizytę handlowca
    <
    ModelUdźwig [kg] Wysokość podnoszenia [cm]Całkowita moc [kW]Czas podnoszenia [s]Wymiary
    dł.x szer.x wys.
    Waga [kg]
    Uniwersalna700do 1900 251,6100x100x320 550 kg

    II. WAGODZIELARKA PÓŁAUTOMATYCZNA


    Ciasto w tej maszynie jest prawidłowo dzielone poprzez nowo zaprojektowany bęben i tłok wlotowy, nie wpływając na strukturę ciasta. Przetwarza najbardziej wrażliwy rodzaj ciasta, taki, który do tej pory mógł być dzielony tylko ręczne. Zbiornik na ciasto i pokrywy zewnętrzne wykonane są ze stali nierdzewnej. Ustawienie ciężaru kęsów można ustawić ręcznie. Maszyna dzieli ciasto automatycznie na minimum 20 i maksymalnie 40 sztuk na minutę, a w systemie dzielenia ręcznego od 29 do 31 sztuk i zużywa znacznie mniej oleju w porównaniu z innymi tego typu maszynami.

  • regulacja wagi manualna za pomocą pokretła
  • cylindryczny lej bez kątów zapewnia dobry spływ ciasta
  • obudowa ze stali nierdzewnej
  • tłok wykonany ze stali kwasoodporne
  • zamkniety system olejenia z sitkiemą
  • dodatkowy punkt smarowania z regulacją oleju, zapewniający smarowanie powierzchni tłoka
  • ciche przekładnie paskowe
  • alarm niskiego poziomu oleju w zbiorniku
  • średnica tłoka 13 cm
  • zakres wagowy od 300 do 1100 g
  • elektroniczna regulacja prędkości
  • posypywacz mąki zsynchronizowany z prędkością pracy urządzenia
  • regulowany kąt taśmy odbierającej i zgarniacz czyszczący
  • maszyna wyposażona w koła jezdne
  • przeźroczysta osłona mechanizmów z plexi
  • Zamów wizytę handlowca

    III. ZAOKRĄGLARKA DO CHLEBA


    Stożkowa maszyna do zaokrąglania jest przeznaczony do stosowania dla prawie wszystkich rodzajów ciasta. Kęsy są idealnie zaokrąglone i bardzo precyzyjnie transportowane po wprowadzeniu ich do specjalnie zaprojektowanych kanałów stożkowych. Minimalizuje to naprężenie ciasta i ustala jednakowy kształt.

  • stożek pokryty powłoką teflonową
  • rynny pokryte teflonem
  • cichy posypywacz mąki
  • obudowa ze stali nierdzewnej
  • długość zaokraglania 3,5 m
  • nadmuch zimnego powietrza
  • urządzenie wyposażone w kółka jezdne
  • urządzenie posiada certyfikat CE
  • moc silnika 0,55 kW
  • Zamów wizytę handlowca
    ModelDługość toru [m] Zakres wagowy kęsa [g]Wydajność [szt./h]Wymiary
    dł.x szer.x wys.[cm]
    Waga [kg]
    FCR 3000 M3,5200-1200 2400-3200105x95x145 195 kg

    IV. WYDŁUŻARKA DO CIASTA


    Przemysłowa maszyna do formowania ciasta poprzez jego wydłużanie została wyprodukowana z myślą o firmach o dużej i ciągłej produkcji. Dostępne opcje to płyta z podwójnym naciskiem, prowadnica ciasta na opasce, prowadnica ciasta na wejściu do maszyny, system do opylania mąką, frezarka do potrójnego kształtu na desce dociskowej, system przesuwania ciasta na wyjściu. Niezależnie od płyty z podwójnym ciśnieniem, ciasto nie spotyka się w żadnym punkcie.

    Zamów wizytę handlowca
    ModelMoc [kW] Maksymalna długość ciasta [mm]Wymiary
    dł.x szer.x wys.[cm]
    Wydajność [szt./h] Waga [kg]
    FLM 3000 M0,55420 699x1650x13651200-2400 235
    KATALOG ONLINE