MASZ Malinowski Gliwice
Tel. +48 (32) 234-24-47

MASZYNA DO KREMÓW - MULTIZAPARZACZ

Charakterystyka


Wielozadaniowa maszyna przeznaczona do szerokiego zastosowania w piekarniach, cukierniach i punktach gastronomicznych. Wysokiej jakości materiały użyte do produkcji maszyny zapewniają długi okres użytkowania i bezawaryjną pracę. Całość konstrukcji wykonana jest z wysokiej jakości stali AISI 304, przeznaczonej do kontaktu z żywnością, odpornej na korozję oraz większość kwasów, roztwory do sterylizacji, większość organicznych substancji chemicznych i barwników. Urządzenie MK podgrzewa równomiernie całą zawartość kotła do maksymalnej temperatury 150o C. Możliwe jest jednoczesne grzanie i mieszanie. Ze względu na przemyślaną budowę, multizaparzacz MK może być wykorzystywany do wielu procesów technologicznych, takich jak:

  • gotowanie: budyniu, mas angielskich, galaretek, mas według własnych receptur, ajerkoniaku, kajmaku, mleka, sosów, zup, warzyw, itp.
  • zaparzanie mąki (ciasto parzone)
  • przygotowanie masy tiramisu, farszu, dżemów i konfitur, risotto, musów owocowych
  • topienie czekolady i pomady
  • prażenie owoców czy nawet cebuli
  • i wiele innych
  • Proces mieszania prowadzony jest za pomocą specjalnego mieszadła, które wyposażone jest w zbieraki zapobiegające przywieraniu i przypalaniu produktu. Zbieraki zbierają produkt ze ścian i z dna kotła. Ogrzewanie odbywa się poprzez olej grzewczy znajdujący się między dwoma ściankami kotła, dzięki czemu ogrzewanie jest bardzo równomierne i masa się nie przypala. Ciepło jest bardzo równomiernie wprowadzane do produktu, do całej jego objętości. Maszyna do kremów MK wyposażona jest dodatkowo w trzeci, zewnętrzny płaszcz celem ograniczenia przenikania temperatury na zewnątrz.

    Maszyny MK posiadają dwie prędkości pracy i możliwość podgrzewania masy do żądanej temperatury max. 150o C. Na życzenie klienta istnieje możliwość zablokowania poziomu temperatury maksymalnej, powyżej której operator nie ustawi maszyny. W specjalnym wykonaniu maszyny maksymalna temperatura może zostać podwyższona. Wszystkie elementy mające bezpośredni styk z produktem spożywczym wykonane są z wysokiej jakości stali kwasoodpornej i materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Uchylny kocioł znacznie ułatwia wylewanie masy i czyszczenie, możliwość wyposażenia kotła w zawór spustowy, który jest higieniczny – można łatwo zdemontować do czyszczenia / mycia. Zawór posiada funkcję przypadkowego otwarcia. Maszyna posiada pokrywę z wlewem umożliwiającym kontrolę procesu i dodawanie składników bez konieczności zatrzymywania maszyny. Wszystkie ważne elementy elektryczne wyprowadzone do skrzynki elektrycznej na boku maszyny, celem zabezpieczenia przed wpływem oparów i temperatury. Zegar czasu pracy z sygnałem dźwiękowym – praca automatyczna lub manualna, Maszyna mobilna – w standardzie na kółkach

    Zamów wizytę handlowca
    ModelPojemność kotła[l]Moc grzałek[kW] Moc silnika[kW]Ilość oleju[l] Waga[kg] Wymiary
    szer.x dł.x wys.
    Zalecana wartość wypełnienia kotła min-max[l]
    MK 30 304 0,35/0,4512 116 96 x 73 x 153 3-23
    MK 60 606 0,6/0,817,5 150 96 x 78 x 164 4-48
    MK 80 809 0,6/0,819,5 158 94 x 74 x 164 4-65
    MK 120 12012 1,3/1,829 232 120 x 91 x 181 12-100
    MK 200 20015 3,041 328 130 x 120 x 199 22-180
    MK 300 30024 5,067 611 164 x 134 x 220 35-180
    MK 500 50045 5,067 730 190 x 156 x 240 50-180
    KATALOG ONLINE