Wielozadaniowa maszyna przeznaczona do szerokiego zastosowania w piekarniach, cukierniach i punktach gastronomicznych. Wysokiej jakości materiały użyte do produkcji maszyny zapewniają długi okres użytkowania i bezawaryjną pracę. Całość konstrukcji wykonana jest z wysokiej jakości stali AISI 304, przeznaczonej do kontaktu z żywnością, odpornej na korozję oraz większość kwasów, roztwory do sterylizacji, większość organicznych substancji chemicznych i barwników. Urządzenie MK podgrzewa równomiernie całą zawartość kotła do maksymalnej temperatury 150o C. Możliwe jest jednoczesne grzanie i mieszanie. Ze względu na przemyślaną budowę, multizaparzacz MK może być wykorzystywany do wielu procesów technologicznych, takich jak:
Proces mieszania prowadzony jest za pomocą specjalnego mieszadła, które wyposażone jest w zbieraki zapobiegające przywieraniu i przypalaniu produktu. Zbieraki zbierają produkt ze ścian i z dna kotła. Ogrzewanie odbywa się poprzez olej grzewczy znajdujący się między dwoma ściankami kotła, dzięki czemu ogrzewanie jest bardzo równomierne i masa się nie przypala. Ciepło jest bardzo równomiernie wprowadzane do produktu, do całej jego objętości. Maszyna do kremów MK wyposażona jest dodatkowo w trzeci, zewnętrzny płaszcz celem ograniczenia przenikania temperatury na zewnątrz.
Maszyny MK posiadają dwie prędkości pracy i możliwość podgrzewania masy do żądanej temperatury max. 150o C. Na życzenie klienta istnieje możliwość zablokowania poziomu temperatury maksymalnej, powyżej której operator nie ustawi maszyny. W specjalnym wykonaniu maszyny maksymalna temperatura może zostać podwyższona. Wszystkie elementy mające bezpośredni styk z produktem spożywczym wykonane są z wysokiej jakości stali kwasoodpornej i materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Uchylny kocioł znacznie ułatwia wylewanie masy i czyszczenie, możliwość wyposażenia kotła w zawór spustowy, który jest higieniczny – można łatwo zdemontować do czyszczenia / mycia. Zawór posiada funkcję przypadkowego otwarcia. Maszyna posiada pokrywę z wlewem umożliwiającym kontrolę procesu i dodawanie składników bez konieczności zatrzymywania maszyny. Wszystkie ważne elementy elektryczne wyprowadzone do skrzynki elektrycznej na boku maszyny, celem zabezpieczenia przed wpływem oparów i temperatury. Zegar czasu pracy z sygnałem dźwiękowym – praca automatyczna lub manualna, Maszyna mobilna – w standardzie na kółkach
Zamów wizytę handlowcaModel | Pojemność kotła[l] | Moc grzałek[kW] | Moc silnika[kW] | Ilość oleju[l] | Waga[kg] | Wymiary
szer.x dł.x wys. | Zalecana wartość wypełnienia kotła min-max[l] |
MK 30 | 30 | 4 | 0,35/0,45 | 12 | 116 | 96 x 73 x 153 | 3-23 |
MK 60 | 60 | 6 | 0,6/0,8 | 17,5 | 150 | 96 x 78 x 164 | 4-48 |
MK 80 | 80 | 9 | 0,6/0,8 | 19,5 | 158 | 94 x 74 x 164 | 4-65 |
MK 120 | 120 | 12 | 1,3/1,8 | 29 | 232 | 120 x 91 x 181 | 12-100 |
MK 200 | 200 | 15 | 3,0 | 41 | 328 | 130 x 120 x 199 | 22-180 |
MK 300 | 300 | 24 | 5,0 | 67 | 611 | 164 x 134 x 220 | 35-180 |
MK 500 | 500 | 45 | 5,0 | 67 | 730 | 190 x 156 x 240 | 50-180 |